Argania spinosa - Argania, nasiona arganu

SKU: 1639 Kategoria: Etykietka:

3.48

/ za paczkę

Wybierz nasiona w opakowaniu:

 
 

Nazwa naukowa: Argania spinosa
Rodzina: sapotaceae
Pochodzenie: maroko
Jasność: pełne słońce
Wysokość: 8 – 10 metrów

Opis

Marokańskie złoto – najbardziej ceniona oliwa z oliwek w Europie i „karité” najczęściej pokrywane przez przemysł.

* olej o pełnych i wyjątkowych właściwościach, olej arganowy składa się z nienasyconych tłuszczów 80% i ma niezwykłą aktywność biologiczną dzięki bogactwu witaminy E, 3 razy większą niż jakikolwiek inny olej naturalny

Drzewo arganowe jest idealne do nieprzyjaznego środowiska; przeżywa ciepło, bardzo dobrze znosi suchość i warunki ubogich gleb.

Niewielka wiedza poza Marokiem, rosnąca na południowy zachód w tym kraju, mniej więcej między essaouira a agadirem; około 21 milionów drzew pełniących kluczową rolę w łańcuchu żywnościowym i środowiskowym.

Lasy arganowe zajmują około 8280 km i są wyznaczone jako rezerwat biosfery unesco. Największą nadzieją dla ochrony jest niedawna ewolucja eksportu oleju arganowego jako produktu o wysokiej wartości.

Gatunek dorasta do 8-10 metrów i żyje w średnim wieku 150-200 lat. Z zakwaszonymi pniami ich owoce to zielony kurczak, większy niż tradycyjna oliwka. Twoja oliwa jest jaśniejsza niż tradycyjna oliwa z oliwek, z jasnym tomem ciemnym.

Owoce Argania spinosa po piątym roku uprawy.

Olej zawiera 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i jest bardziej odporny na utlenianie niż oliwa z oliwek. Z oleju arganowego i jego migdałów, nadal sugerowanych z miodem lub cukrem, przygotowuje się amlou (pastę orzechową lub masło).

Olej non torrado jest tradycyjnie stosowany w leczeniu chorób skóry i znalazł obietnicę i bogaty rynek w przemyśle kosmetycznym Europy i USA.

Olej arganowy sprzedawany jest w Maroku jako artykuł luksusowy (rzadko spotykany poza regionem produkcji) i cieszy się coraz większym zainteresowaniem na europejskim rynku przemysłu spożywczego i kosmetycznego.

* jego właściwości przeciwstarzeniowe, ze względu na wysoki poziom saponin witaminy E (które zmiękczają skórę), są dobrze udokumentowane. Od wieków tradycyjne produkty kosmetyczne wytwarzane z arganii spinosa były dobrze strzeżoną tajemnicą, którą znają tylko berberyjskie kobiety w Maroku

Sprzedam 250 ml oleju arganowego za u $ 94,00 w amerykańskim wzorze. Podczas gotowania z oliwą arganową mówi się, że nadaje żywności wystarczający smak i odżywczy aromat.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
pl_PLPolski